Kategorier
Artiklar

Hur blir man en bra förälder?

Hur blir man en bra förälder egentligen? Frågan dyker upp hos alla – och har säkerligen gjort så sedan urminnes tider. En sak som direkt kan sägas är en motfråga: vad är egentligen målet? Du vill kunna ge ditt barn ultimata förutsättningar för att bli en bra människa. Barnet ska känna trygghet, kärlek och omvårdnad. Samtidigt så ska ditt barn aldrig vara hungrigt eller känna sig ensamt.

Där har vi några fina hörnstenar att bygga vidare på. Självklarheter som även kan adderas med exempelvis bra utbildning, stöttning, många kompisar och uppmuntran kring olika intressen, hobbys och aktiviteter. Om du lyckas med allt detta så kan man anse att du varit en bra förälder. Eller hur?

I många fall så ser föräldrar sig själva som misslyckade, trots att man inte är det. Det är en sak som många också måste bli bättre på. Att med jämna mellanrum stanna upp och tänka att man faktiskt är bra – att man lyckats med någonting bra. Ditt barn är ute och leker tillsammans med dig, ni har roligt tillsammans och ni har en bostad där det alltid finns mat på bordet och där barnet har allt det behöver. Är inte det bra? Är inte det tillräckligt för att åtminstone ge dig själv en liten klapp på axeln?

Sluta jämföra dig med andra

Många väljer att jämföra sig med andra. Det kan skapa en onödig press och en stress som sedan rinner över på hur man uppfostrar sina barn. Alla andra familjer gör saker – resor, utflykter och så vidare – medan er familj mestadels håller er till hemmet. Ett hem som, i jämförelse med andra familjers, är ganska tråkigt. Ni bor inte lika stort, ni har inte råd att renovera och ni har inte alls lika fina möbler eller inredning. Dessutom så är bilen av en betydligt sämre modell än vad barnets kompisars familjer kör omkring i… Glöm det.

Det är inte där du blir en bra förälder och det är inte genom materiella saker du skapar en relation till ditt barn. Idag så är fönstertittande enklare än förr och där familjer kan använda sociala medier som ett slags skyltfönster för att visa sin egen förträfflighet. I många fall så handlar det om ett slags självbedrägeri där man, helt enkelt, väljer vilken fasad man vill visa upp.

Skapa trygghet genom beröm och visa intresse

Hur ska man då skapa en relation till barnet som håller genom hela livet? Vi tänkte samla några tips i form av punkter. Dessa punkter kan vara bra att ha i åtanke i vardagen. En viktig sak innan dock: du duger. Glöm inte det. Ditt barn älskar dig oavsett vilken bil ni har, hur många resor ni åker på eller hur er bostad ser ut.

  • Visa intresse! Sätt dig in i vad ditt barn är intresserat av – och var med på tåget. Visa ditt barn att du verkligen har ett intresse av exempelvis att rita, att rida, åka skidor eller vad det nu än må vara. Lyssna aktivt och ställ frågor.
  • Exklusivitet. Ge ditt barn exklusiv uppmärksamhet där bara du och barnet umgås – utan den andra föräldern och utan syskon. Det gäller även i allra högsta grad din mobil. Lägg den åt sidan!
  • Umgås på ditt sätt. Gillar du att vara i skogen? Gillar du att gå på stan och ta en fika? Älskar du att bada? Inkludera ditt barn i detta och dela din glädje med barnet. Du föder dels intressen och dels så berättar du mycket om dig själv och vem du är genom att visa vad du tycker om.
  • Öppna frågor:Genom att ställa öppna frågor så öppnar du upp för fina samtal där barnet själv får lätta sitt hjärta. Att exempelvis fråga vilken var dagens absoluta höjdpunkt istället för att fråga om barnet haft det bra är ett exempel på där en öppen fråga öppnar fler möjligheter.
  • Beröm – på rätt sätt. Alla behöver beröm och att få höra lite uppmuntrande ord. Det behöver inte handla om att berömma enskilda prestationer utan snarare om att ge beröm för att barnet vågat någonting, att barnet vill berätta något viktigt eller att, helt enkelt, ditt barn finns i ditt liv.