Kategorier
Artiklar

Skilsmässa med barn – så löser ni separationen

I samband med att man får barn så förändras hela livet. På gott – och på ont. Plötsligt så får barnet all uppmärksamhet och det är lätt att relationen till partnern blir sämre. Man sover inte så bra, man har hela tiden en massa saker som måste göras och prioriteras och det finns en latent stress över hela förhållandet.

Det är ingen slump att de flesta separationer och skilsmässor sker just i småbarnsåldern. Och: det behöver heller inte vara en katastrof. Kärlek är något som man inte kan ta för givet. Ibland så upphör den, ibland så ändrar den form och ibland så kan de uppstå på annat håll. Vi människor förändras och det innebär att vi också kan se att den vi en gång älskade inte alls är lika tilltalande efter några år. Där kan en skilsmässa vara den enda lösningen. Även om man har barn tillsammans.

Många drar på ett sådant beslut och det kan också vara felaktigt sett till att man själv mår dåligt och att även barnen gör det. Barn vet – och känner – mer än vad man tror och även om bråk och konflikter inte sker öppet och högljutt så ska man som förälder vara medveten om att barn, givet ålder, har en förmåga att känna negativa vibrationer i luften. Iskyla föräldrarna emellan känns lika mycket som skrikande.

Undvik en vårdnadstvist

Att skilja sig med barn då, hur ska detta ske så smidigt som möjligt? Helt enkelt är det inte då alla familjer är olika och då det handlar om individer. Man kan däremot ge några generella tips kring hur en sådan prekär situation kan hanteras. Vi radar upp några punkter:

  • Förklara. Låt barnen vara medveten om vad som sker. Stänger man ett barn ute så finns det en uppenbar risk att barnet själv tar på sig skulden. Det är viktigt att ni – både gemensamt och var för sig – ser till att barnet förstår att er separation inte beror på barnet. Det är ert beslut – och det är det bästa för ert barn.
  • Var en större människa: Undvik den stora fallgropen i att använda er konflikt för att framhäva dig själv – och för att sänka din partner. Det exakt motsatta rekommenderas: du ska tala gott om din forna partner och framhäva dennes positiva sidor. Du – och framförallt ditt barn – kommer att ha en livslång relation till denne person. Se till att göra den hållbar.
  • Samarbeta. Hitta lösningar för barnets bästa. Ni har gemensam vårdnad även efter en skilsmässa eller en separation och det innebär att ni också ska – var för sig, och gemensamt – sörja för barnets framtid. Här krävs ett samarbete både vad gäller boende, skola, omsorg och ekonomi. Varje kommun i Sverige kan bistå med samarbetssamtal i samband med en skilsmässa och hjälpa er att lösa upp eventuella knutar.
  • Barnet först. Låt aldrig barnet förvandlas till ett slagträ att använda mot din forna partner. Tyvärr ser man en kraftig ökning av vårdnadstvister i Sverige och där många av dessa drivs på att väldigt dunkla skäl. Att en pappa varit otrogen gör honom inte till en sämre vårdnadshavare eller pappa. Han har definitivt gjort något moraliskt förkastligt – ingen tvekan om den saken. Men är det verkligen skäl nog att ansöka om ensam vårdnad och därigenom också reducera kontakten och umgänget med barnen? Det måste man fundera både länge och noga på. Vårdnadstvister kan vara det enda alternativet i vissa fall, men i många fall så kan man säkerligen hitta andra vägar. Allt med barnets bästa i åtanke.