Kategorier
Gravstenar

Utformning av gravstenar i Stockholm följer vissa regler

Undrar du om gravstenar i Stockholm får se ut på vilket sätt som helst? Svaret är både ja och nej – det beror inte på lagar, utan på begravningsplatsen.

Får gravstenar se ut hur som helst i Stockholm? Det finns inga begränsningar i någon lag om hur en gravsten får se ut men olika begravningsplatser har olika regler som man måste förhålla sig till. Om det är gravstenens utformning eller budskap som är viktigast för dig så kanske du kan hitta en gravplats som går med på det du vill ha.

Om det däremot är begravningsplatsen som är viktig måste du gå med på deras regler om hur gravstenar får se ut. Det kanske är den kyrkogården som ligger närmast eller så har den en särskild betydelse för personen som ska begravas. Om så är fallet är det alltid bäst att ta reda på vilka regler som gäller för begravningsplatsen. Dessutom kan det vara olika på olika delar av kyrkogården.

Hur gravstenar får se ut beror på platsen

I en del kvarter, som de olika delarna av en kyrkogård kallas, måste gravstenar ligga ner i gräset. Det beror på att de som sköter om gravplatserna ska kunna underhålla platsen mer effektivt. I andra kvarter kan man få vara lite mer kreativ med utformningen. Men allt detta beror ju också på var på kyrkogården det finns plats och hur mycket du vill betala för gravplatsen.

Det är inte bara färg och form som regleras av begravningsplatsen, utan även texten på gravstenen. Många vill ha ett eget budskap eller ett citat på gravstenen. En gravsten får dock inte vara provocerande för någon och det är varje begravningsplats som bestämmer vad det innebär. Innan du beställer gravsten är det därför en bra idé att först höra med begravningsplatsen om de tillåter det du har tänkt.

Mer information om gravstenar i Stockholm för dig finns på webbsida: gravstenar-stockholm.se