Kategorier
Juridik

Få hjälp vid våldtäkt

När man utsatts för våldtäkt och är traumatiserad är det svårt att veta vad man bör göra. Första steget är att kontakta sjukhus eller polis och säkra bevis.

När det värsta har hänt är det svårt att förstå och handla logiskt. Det är inte konstigt om man bara vill hem och krypa ner i sin säng. Men för att den som gjort sig skyldig till våldtäkt ska få sitt straff är det viktigt att anmäla. Men det finns vissa saker som är viktiga i det första skedet innan man ens behöver tänka på att göra en anmälan till polisen.

Bor man på en ort där man kan ta sig direkt till ett sjukhus är det en bra plats att få den första hjälpen. Genom att få vård och berätta om vad som hänt kan man säkra bevis som kan vara avgörande under framtida rättegång där det annars kan vara ord som står emot ord. Med hjälp av undersökningen och bilderna som tas har man bevis att lägga fram när det är dags för åtal.

Våldtäkt och anmäla

Finns det inte möjlighet att ta sig till ett sjukhus kan man ringa polisen genom SOS Alarm. De kommer och hjälper den som blivit drabbad att få vård och samtidigt lämna in en anmälan. Genom att göra det så snart som möjligt har polisen lättare att hitta förövaren och samla de bevis som behövs och som endast kan tas under de första akuta skeendet.

När de inledande faserna har gåtts igenom börjar den rättsliga processen. Där har alla som blivit utsatta för våldtäkter rätt att få en duktig advokat som kan hjälpa dem igenom det praktiska men även att vara där som en trygghet. Hela vägen från första polisförhör, anmälan, åtal och fram till åtal ska advokaten finnas där vid den utsattas sida.